Onderzoek naar vrijwilligersgolf bij ouderenfonds

vrijwilligers ouderenfonds lucas meijs geer en goor

Prof.Dr. Lucas Meijs

Terwijl professionals in zorg- en welzijnsorganisaties zich vaak het vuur uit de sloffen moeten lopen om een handvol vrijwilligers bij elkaar te brengen, meldden zich onlangs maar liefst zevenduizend mensen aan als vrijwilliger na het zien van het TV-programma ‘Geer en Goor: effe geen cent te makken’. Daarin vroegen Gerard Joling en Gordon aandacht voor eenzame ouderen. De grote vrijwilligersgolf wordt de komende maanden gevolgd door onderzoekers onder leiding van prof.dr. Lucas Meijs, hoogleraar vrijwilligerswerk aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Het onderzoek is een samenwerking met het Nationaal Ouderfonds.

Geer en Goor

Met het TV-programma ‘Geer & Goor, effe geen cent te makken’ vroeg het Nationaal Ouderenfonds aandacht voor eenzaamheid onder ouderen. Gerard Joling en Gordon leefden een maand lang van een AOW-uitkering. De actie was een succes: bijna zevenduizend mensen meldden zich aan als vrijwilliger.

Samen met het Ouderenfonds start de Erasmus Universiteit Rotterdam nu een onderzoek naar deze wervingscampagne. Prof.dr. Lucas Meijs, hoogleraar Vrijwilligerswerk, civil society en ondernemingen, gaat de komende periode de vrijwilligersgolf volgen. Vanuit zijn vakgebied kijkt hij vooral naar het management van vrijwilligers. Volgens hem geeft het Ouderenfonds met het programma grootschalig vorm aan het werven van nieuwe vrijwilligers.
Daarnaast is er sprake van een nieuwe manier van werven, aldus Meijs. “Traditioneel werven organisaties vrijwilligers om voor hun eigen organisatie vrijwilligerswerk te doen. In het nieuwe rekruteren, werft een organisatie vrijwilligers om bij een andere organisatie vrijwilligerswerk te doen.” Zo wierf het Ouderenfonds met succes vrijwilligers voor verschillende verzorgingshuizen door heel Nederland, instanties die niet onder het Ouderenfonds zelf vallen.

Jonge vrijwilligers

Meijs vindt het een geweldige kans om de resultaten van de actie te kunnen onderzoeken. “Uniek voor het onderzoek is dat het om echt jonge vrijwilligers in de zorg gaat van pakweg 25 jaar.” Uit vooronderzoek onder een kleine groep van aangemelde vrijwilligers bleek onder meer dat de groep veel jonger was dan gebruikelijk (de gemiddelde leeftijd is 35) en dat het aandeel mannen hoger is dan normaal. Dat zijn groepen die normaal gesproken niet bereikt worden als het gaat om het doen van vrijwilligerswerk.

Monique Wolfkamp van het Ouderenfonds: “Opeens is vrijwilligerswerk doen met ouderen leuk. Daarom is dit onderzoek niet alleen voor ons, maar ook voor alle andere goede doelen interessant om te onderzoeken waarom dit zo’n succes was en hoe het zich verder ontwikkelt.”

De uitzending van Knevel en Van de Brink met daarin hoogleraar Lucas Meijs is hier terug te zien.

Interessant artikel? Blijf op de hoogte door u aan te melden voor onze gratis nieuwsbrief.