Voedselbank: één op drie klanten eet onvoldoende

voedselbank voedselonzekerheid onderzoekOndanks de voedselhulp van de Voedselbank, heeft één op de drie voedselbank klanten niet altijd genoeg te eten. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim 250 bezoekers van elf verschillende voedselbanken verspreid over heel Nederland.

Aanbod voedselbank schiet tekort

“Het is bekend dat mensen met een lage sociaal economische status vaker ongezonder eten dan mensen met een hoge sociaal economische status en hierdoor een groter risico hebben op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Voedselbank klanten vormen een bijzondere groep mensen met een lage sociaal economische status. Zij zijn wat hun voedingsinname betreft voor een groot deel afhankelijk van wat ze wekelijks in hun voedselpakket van de voedselbank krijgen”, zo stellen de onderzoekers.

Voedselonzekerheid

De inhoud van de voedselpakketten is volledig afhankelijk van donaties van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren. De inhoud van de voedselpakketten is veelal voldoende om de gebruikelijke voeding aan te vullen voor twee à drie dagen. Kennelijk is de inhoud van de voedselpakketten niet altijd genoeg en niet altijd gezond want ruim 70% van de voedselbank klanten is “voedselonzeker”. Dit betekent dat zij niet altijd de mogelijkheid hebben om voldoende of gezond en gevarieerd te eten. Onderzoeker Judith Neter van de afdeling Gezondheidswetenschappen: “Het is schrikbarend dat er in een welvarend land als Nederland zoveel voedselbank klanten zijn die niet de mogelijkheid hebben om voldoende of gezond te eten.”

Lager opgeleiden en vrouwen hebben vaker niet voldoende te eten dan hoger opgeleiden en mannen. Voor voedselbankklanten met kinderen is het vaker niet mogelijk om gezond en gevarieerd te eten dan voor voedselbankklanten zonder kinderen. Leo Wijnbelt, voorzitter Voedselbanken Nederland: “Het onderzoek bevestigt het beeld dat we dagelijks bij de voedselbank zien. We kunnen alleen maar onze oproep herhalen dat de voedselbank veel meer en gezonder voedsel nodig heeft. En er wordt nog zo veel goed eten weggegooid!”

Meer onderzoek

De onderzoekers roepen in het door hen gepubliceerde artikel over de klanten van de voedselbank op tot meer onderzoek naar de onderliggende oorzaken van voedselonzekerheid en de effectiviteit van de hulp door de voedselbank.

Interessant artikel? Meld u nu aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!